Kultursjokket i Katmandu

Er du klar for det som venter deg når du går ut av flyet i Katmandu? Dette er kanskje vår favorittby! 

Etter en lang flytur starter innflyvningen til Katmandu internasjonale lufthavn (Tribhuvan). Ut av flyvinduene kan dere på en klar dag se høye fjell i Himalaya. Rett før landing vil dere fly over deler av Katmandu og dere får se hvor stor denne byen egentlig er. Katmandu ligger i Kathmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjellene i sør på nesten 1400 meter over havet. 

Dere blir møtt på flyplassen av en hyggelig representant av vår samarbeidspartner. Dere har nå allerede vært igjennom immigrasjonen og ventet en stund på bagasjen. Eller, la oss presisere, dere har ventet lenge på bagasjen. Ting tar tid i Nepal. Dere følger sjåføren til bilen som skal kjøre dere videre til hotellet. Vi har valgt å plassere våre gjester på hotell i bydelen Thamel som ligger sentralt til i forhold til alle de spennende restaurantene og butikkene vi finner i disse trange og fargerike gatene i denne bydelen. 
Når dere kommer til hotellet står det personal klare til å ta bagasjen. Dere blir assistert av sjåføren i å sjekke inn og en ivrig hjelper står klar til å bære bagasjen din helt opp på rommet. 

Smak, krydder og lukt

Er du glad i mat (gjerne litt sterk) så kommer du til å føle deg hjemme i Nepal. Maten er relativt lik som Indisk og krydder er sterkt representert i matrettene. Mange restauranter tar likevel hensyn til turistenes ganer når de lager maten. Du kan nok oppleve å finne ''Tikka masala'' på de fleste restauranter men vi anbefaler likevel at du også i tillegg til dette prøver noen gode typiske nepalske retter som Dal Bhat, momos eller Thali. 

Dal Bath er en slags linsesuppe med kokt ris. Denne kan en ofte få servert med ''chicken curry'' for å spice den litt ekstra opp. Dette er en næringsrik matrett som mange Nepalesere spiser flere ganger til dagen hele året. 
Thali er normalt sett seks forskjellige matretter servert på et brett der matrettene skal være søtt, salt, bittert, surt, snerpende og sterkt. Momos er også noe du bør prøve. Det er en slags blanding mellom dumplings og vårruller og fylles med masse gode grønnsaker og krydre.

Uansett hva du ønskerå spise finnes det i denne byen. I de trange gatene er det mange gode restauranter, ofte i umiddelbar nærhet til hotellene vi bruker. Spør oss gjerne om råd og tips!

Ting å se

I Katmandudalen fins det en lang liste av monumenter som ligger på Unescos verdensarvliste. Noen av de mest populære plassene en turist besøker er slottsplassen (Durbar Square), den buddhistiske stupaen i Swayambhu og Bauddhanath i tillegg til Pashupatinath tempelet. Her skal vi ta for oss noen av de. 

Boudhanath stupaen er en av de største stupaene i verden. Boudhanath er på UNESCOs verdensarvliste sammen med Swayambhunath stupaen – og er en av de mest populære monumentene i Nepal. 
Den beste tiden å besøke denne stupaen er tidlig om morgenen når musikk omringer stupaen sammen med lokale mennesker, munker og pilgrimer som sammen gjennomfører kora

Pashupathinath er også et moument som er verdt å ta turen innom. Det nepalske tempelet Pashupatinath er et berømt hindu tempel og ligger langs elvebredden av Bagmatielven nord-øst for Kathmandu. Det anses som et av verdens helligste templer i hinduistisk tro, og det har vært en del av UNESCOs verdensarvliste siden 1979. 

Tempelet er dedikert til guden Pashupatinath, en etterfølger av hindi guden Shiva, guden over alle dyr. Tempelets arkitektur er bygget i gammel nepalsk pagodastil som preges av kubiske konstruksjoner, vakre utskjæringer og flere takhøyder.

Det er vanlig å være vitne til at mennesker blir kremert.

Thamel er også en av tingene som en absolutt må se i når en er i Kathmandu. Du kan elske eller hate den, men reiser du til Katmandu uten å sette foten i turistghettoen Thamel er du uansett i kraftig mindretall. Hver centimeter av bydelen er dedikert utelukkende til turistindustrien, enten det er reisebyråer, barer, fast-food restauranter eller talløse suvenirbutikker.
Glorete? Ja. Påtrengende? Absolutt. Men en formiddag med vandring og prute-intens shopping er likevel verdt både tid og stressfaktor.

Etter en lang dag på kryss og tvers av gatene i Kathmandu og Thamel kan det være fint å gå innom Garden of dreams for en god lunsj og for å få finne hvilepulsen. Rett ved utkanten av travle Thamel ligger byens roligste oase. De nyrenoverte, neo-klassiske hagene ble opprinnelig anlagt i 1920, men forfalt i flere tiår etter eierens, Kaiser Sumsher Ranas, død.
I disse dager er hagene et folkekjært sted for kjærestepar, familier og turister utmattede av kaoset utenfor de høye murene.

Det trengs nesten en uke til å utforske Katmandu. Man trenger tid for å ta til seg alle inntrykkene, alle menneskene man møter og opplevelsen av en verden som er totalt forskjellig fra den vi selv lever i idag. Men en ting er sikkert; Når du først har vært i Nepal - så vil du alltid ønske deg tilbake.