5 råd for å nå toppen av Kilimanjaro

Det er ikke vanskelig å forstå at det å bestige Kilimanjaro er en av verdens mest populære fjellturer. Kilimanjaro med sine 5 895 meter ligger i Tanzania og er et supert fjell å begynne med hvis du ønsker å prøve deg i høyden. Turen er variert, og det er mange forskjellige ruter å velge mellom. Du får oppleve ulike klimasoner og naturtyper, og hver dag er unik. Å bestige Kilimanjaro er en ubeskrivelig opplevelse som vanskelig kan sammenlignes med noe annet. Her kommer våre beste råd for å få en så minneverdig tur som mulig.




1. Forberedelser 

Kilimanjaro er for mange deres første møte med høyden. Fjellet er overkommelig for de fleste og man behøver ikke erfaring fra høyden for å være med på tur. Hvordan din kropp håndterer høyden er veldig individuelt og henger ikke nødvendigvis sammen med hvor godt trent du der. Det treningen derimot gjør er å gi deg det overskuddet du trenger for å virkelig kunne nyte dagene på tur. Vi anbefaler derfor å legge inn litt jobb på treningsfronten i forkant. På Kilimanjaro har vi bærere som hjelper oss å bære mesteparten av utstyret vårt, men vi skal selv bære med oss en dagstursekk med vann, litt ekstra klær og det vi ellers måtte trenge den dagen. Hvis du her hjemme trener deg opp til å gå med ca. 10 kg på ryggen i motbakker og at det føles greit vil du sannsynligvis i mye større grad kunne nyte utsiktene og opplevelsen denne turen har å by på.

Det kan også være en idé å jobbe litt med det mentale i forkant. Vi skal bo i telt i 6 dager, kanskje tett på mennesker vi ikke kjenner fra før, det er langt hjemmefra og det kan til tider føles tungt. Men vi lover deg at mestringsfølelsen og gleden du belønnes med er verdt hver svettedråpe i forkant.


2. Bekledning og utstyr

Riktig bekledning er en forutsetning for å ha gode turopplevelser. Lite senker humøret raskere enn om du er for varm, for kald eller har sko som gnager. Dette er også ting det er lett å gjøre noe med på forhånd. Pass på at fjellskoene du skal bruke er godt inngått og at de sitter godt til din fot. Bli kjent med hva som fungerer best for deg i forhold til bekledning. Bruk materialer inn mot kroppen som både isolerer og frakter fukt vekk fra kroppen. Tenk lag på lag prinsippet, da dette gir noe av den beste isolasjonen i kombinasjon med lavest mulig vekt, samt at det er lettere å tilpasse underveis på dagsetappene ved å enten ta av eller legge til et lag.

Sovepose og liggeunderlag er også to viktige deler at utstyret. Søvn spiller inn på hvor godt kroppen tilvenner seg høyden. Et oppblåsbart liggeunderlag gir ofte bedre komfort og er derfor å foretrekke. Soveposen bør passe din kropp og ha en comfortemperatur på minst -10 grader. Lite ødelegger nattesøvnen mer enn å ligge å fryse eller å ligge og kjenne på den ene steinen som stikker deg i ryggen gjennom liggeunderlaget. 



3. Mat og drikke

Noe av det viktigste for å holde humør og energien oppe, samt høydesyke borte er å få i seg nok mat og drikke. På fjellet har vi med oss en dyktig kokk som gjør alt for å lage smakfulle, næringsrike retter. Det er variert og gode frokoster, deilige lunsjer og det serveres 3 retters middag hver dag. Det er ikke uvanlig at matlysten avtar jo høyere man kommer, så ta gjerne med deg litt forskjellig snaks du vet du liker til eventuelle dager du ikke får i deg nok mat.

Det å få i seg nok væske er en av de aller viktigste faktorene for å slippe unna høydesyke. Sikt mot minst 3 liter om dagen. Her kan Camelback (eller lignende drikke systemer) være en fordel, denne kan som regel benyttes helt frem til toppstøtet. På selve toppstøtet anbefaler vi flasker med termotrekk så det ikke fryser. Det kan være lurt å ta med noe å smaksette vannet med da det kan ha litt bismak av klor.


4. Sakte, men sikkert

For å gi våre deltagere den beste forutsetningen for å nå toppen har vi valgt Machameruten. Denne ruten har naturlig en god akklimatisering, hvor vi flere ganger går høyere enn vi sover. «Pole» er swahili og betyr sakte, og ordene Pole, Pole kommer til å gå som et mantra gjennom hele turen. I høyden er det om å gjøre å gå så sakte som mulig.

For å gjøre toppstøtet enda mer overkommelig søker vi spesialtillatelse til å ta våre deltagere til Camp Kosovo natten før toppstøtet. Ofte er det på etappen mellom Barafu Camp og Kosovo Camp at de som gir seg under toppstøtet kaster inn håndkleet. Det å starte fra Kosovo Camp gjør selve toppstøtet litt kortere, noe de fleste setter pris på.


5. Husk å nyte

Det å nå toppen av Kilimanjaro kan ikke garanteres uansett hvor mye vi tilrettelegger. Det er viktig å huske at turen i seg selv er mesteparten av opplevelsen, uavhengig om man når toppen eller ikke. Kanskje noe av det viktigste er ens egne forventninger. Hvis man tenker at det eneste viktige er å nå toppen kan man bli skuffet. Et av våre viktigste råd er å se på turen i sin helet som målet. Helt fra man melder seg på starter fasene. Fra gjennomgang av utstyrslista, til trening til selve resien. Nyt de to dagene i Moshi før fjellet der man får tid til å lande og nyte litt mer luksus før vi setter kursen mot Kilimanjaro. Nyt utsiktene, fjellregnskogen, stjernehimmelen og ikke minst nye vennskap. Bruk tid på så se deg om, nyt at du ikke skal på din vanlige jobb de neste dagene, nyt at din nåværende jobb er å spise, drikke, sove og å sette en fot foran den andre, forhåpentligvis helt opp til Uhuru Peak.