Dawa Tashi Sherpa - drømmeren som overlevde

Vi i Ekspedisjonsreiser er så heldige at vi er omgitt av mange fantastiske mennesker spredd over ulike land og kontinenter. Vi setter stor pris på alle våre kolleger, venner og ansatte. Jobben de utfører er ofte tung, og i enkelte tilfeller også risikabel, men de har en glede og stolthet over jobben sin som våre kunder nyter svært godt av. I denne artikkelen skal dere bli bedre kjent med en av våre fjellguider i Nepal. Dawa Tashi Sherpa er ikke bare en sterk og dyktig guide, han har også en stor personlighet det er umulig å ikke bli glad i. 

Barndom

Dawa Tashi Sherpa ble født i landsbyen Sibuje (Everest-regionen), 17. mai 1991 i en bondefamilie. Fra tidlig alder begynte han å jobbe på gården sammen med foreldrene som mange andre små barn gjør i de fjerne og avsidesliggende områdene i Nepal.

Sibuje er en liten og lite utviklet landsby som ligger på 2300 meters høyde. Når Dawa var ung var det kun én grunnskole her i Sibuje. Utfordringen kom når han startet på ungdomsskolen og måtte derfor gå i over fire timer for å komme seg til skolen. Det var kun én løsning som kunne gjøre at Dawa fikk tatt utdanning, og det var å flytte nærmere skolen. Foreldrene fikk leid et rom i landbyen som skolen ligger i. For de fleste barn i denne alderen, er det nok å bare fokusere på skolen. Dawa var på denne alderen veldig selvstendig, men det var svært utfordrende. Det var ikke enkelt for en ung gutt å klare dette alene, og familien hadde ikke nok penger til å betale noen for å følge han opp. Dawa fullførte aldri skolegangen, og måtte flyttet hjem igjen til familien. 
Etter at han droppet ut av skolen bestemte han seg for å jobbe med turisme og begynt å jobbe som porter i en alder av 12 år. På den tiden var det ingen regler som holdt barna unna arbeid. Som porter måtte han bære 40 til 50 kg vekt, og dette gjorde han i 6 år. Alle som har vært på fjelltur i Nepal vet hvor tung og viktig jobb bærerne har. Ikke bare for turister som vil oppleve naturen, men også for lokalbefolkningen og gjestehusene som trenger varer og mat. Etter å ha jobbet som porter i mange år bestemte han seg for å forfølge drømmen om en formell utdanning og opplæring i fjellklatring og guiding. 

Dawa Tashi tok kurset Trekking Guide Training hos Nepal Academy of Travel og Hotel Management (NATHM), og har etter dette ledet mange gjester i Himalaya. Dette har gitt han både erfaring og økonomisk hjelp til å ta videreutdanning innen fjellklatring og guiding. Han tok Advanced Mountaineering Training i 2012 hos Nepal Mountaineering Association (NMA) og fikk jobb på en Everest ekspedisjon i 2013. Ekspedisjonen var vellykket. 

Alle mine venner er begravd under meg

I 2014 jobbet Dawa i en Britisk Everest-ekspedisjon som klatresherpa, og som mange andre sherpaer var hans rolle også å jobbe som høyde-porter for å flytte utstyr som kundene trenger under ekspedisjonen oppover fjellet til campene over basecamp. 
Han var på vei til camp II den 18. april 2014. Denne dagen var ca. 50 andre sherpaer fra andre grupper også på vei til samme camp. Underveis må de passere mange stiger og bresprekker igjennom Khumbu isfallet og det var ikke en enkel rute. En etter en gikk de over stigene, og de beveget seg koordinert oppover isfallet. Utfordringen oppstod først når en stige ble ødelagt på grunn av fallende is, og mange ble stående i over én time mens ruten ble fikset. Når Dawa kom frem til den ødelagt stigen ventet ca. 35 andre sherpaer, og det ble enda mer venting. Endelig var det hans tur. Han trådde sakte over sammen med to andre når de ble avbrutt av et stort drønn i fjellene over dem.

Det var et stort skred. På det tidspunktet var det 13 sherpaer som var koblet på samme tau inkludert Dawa. De viste at noe fælt kom til å skje, og de bestemte seg for å holde sammen. De ønsket at redningsmannskapet enkelt skulle finne dem, uansett hvilken tilstand de var i. Tolv døde, kun én overlevende. Det var Dawa. 

Det tok bare noen minutter å utslette alt. Halve kroppen til Dawa var begravet i snø og is. Tauet han var koblet til var dypt begravet i is, så han kunne ikke bevege seg. Noen av de overlevende sherpaene valgte å returnere til basecamp, og fant heldigvis Dawa på vei ned igjen. Ruten de gikk opp var ikke lenger der, og det var umulig å få Dawa ned uten hjelp av helikopter. Dawa var hardt skadet. Han fikk en ødelagt skulder, brukne ribbein, knekt nese og vevskader - og han mistet tolv gode venner denne dagen. Det tok nesten et år før Dawa var tilbake til ''normalen''. 

Finn-Ole | Deltaker oktober 2018

'En fantastisk fin person. En dyktig guide. Rolig, kontrollert, behagelig fremtreden.
Har full kontroll på gruppen han skal lede. Informerer veldig tydelig på forhånd at de han guider må være ærlige hvis det det oppstår problemer/ubehag. Har en trygghet på at han passer godt på alle i gruppen. Når jeg ble syk og måtte evakuere, var jeg veldig glad at det var Dawa som var vår guide. Er ikke sikkert andre guider ville håndtert dette på samme måte.''

Dawa Gear

I 2018 bestemte Dawa Tashi seg for å forfølge en drøm han lenge hadde hatt. Etter den tragiske ulykken i Khumbu Isfallet noen år før, kan ikke Dawa lenger guide turister til de høyeste fjellene i Nepal. Han elsker jobben som guide, og vil fortsette med dette i mange år fremover, men han ønsker å gjøre noe mer. Han starter sin egen kleskolleksjon med turklær. I Sherpakulturen blir Dawa oversatt til måne, og dette går igjen i DawaGear sin logo. Når Dawa guider turister rundt i Himalaya, reiser de ofte hjem igjen med et plagg fra DawaGear. Klærne er av god kvalitet og har fine fargekombinasjoner. 

Sissel og Anita | Deltakere april 2019

''Det beste ordet til å beskrive Dawa er fantastisk. Han er så omsorgsfull, observant, kunnskapsrik og snill. Han ønsker det beste for alle. Overskuddet fra DawaGear ønsker han skal gå til skole og utdanning. Når vi var på tur følte vi oss hele tiden ivaretatt. Han passet godt på oss og sørget hele tiden på at vi hadde det bra. Når ting ikke gikk helt etter planen fant han alltid en annen løsning. Han er også veldig gjestfri. Han er bare en enestående mann som fortjener det beste.''

Erfaring

Dawa har utallige fotturer i Himalaya på sin ''CV''. Selv om muligheten for å bestige 8000-metere forsvant i ulykken guider han mange årlige turer til Island Peak, Lobuche East Peak, Mera Peak samt trekkingturer til Everest basecamp og Annapurna Basecamp. 

- Mount Everest 8848m - 1 gang (2013)
- Mount Everest North Col ca. 7020m - 2 ganger (2011 og 2016)
- Mount Lakpari 7045m - 2 ganger (2011 og 2016)
- Mera, Lobuche East, Polaklde, Yala og Island Peak (mange ganger)
+ Mange trekkingturer til blant annet Everest basecamp, Annapurna basecamp, Ghorepani Poon Hill trek.

Ønsker alle velkommen

Dawa er svært stolt over landet sitt. Kombinasjonen av kultur og natur er uslåelig i Nepal. Fra det travle livet i millionbyen Katmandu til småbruk, høye fjell og tynn luft i Himalaya. De aller fleste som reiser til Nepal drømmer seg tilbake. Dawa ønsker alle hjertelig velkommen! 

Ta kontakt med oss, så skreddersyr vi en reise til Nepal og Himalaya sammen med Dawa.