Toppstøtet på Aconcagua

Aconcagua med sine 6962 høydemeter vil for de aller fleste være en stor utfordring. Samtidig er vi veldig sikre på at naturopplevelsen og mestringen du vil oppleve på turen også vil overgå det meste du har opplevd tidligere. Det er en del mer forberedelser som skal til på denne turen da vi skal bære tungt og kan se frem til opptil 16 netter i telt. Dette innlegget går litt nærmere inn på anbefalte forberedelser til turen og kanskje den største prøvelsen; toppstøtet. 

 

Forberedelser før turens start

Det å være med på en ekspedisjon til Aconcagua krever mye av hver enkelt deltager. Du bør starte treningen lang tid i forkant avhengig av ditt nåværende utgangspunkt. Hvis det er lenge siden du har trent regelmessig kan det nok lønne seg å begynne minst et halvt år før turens start for å få inn en god nok grunnform. Det er viktig å fokusere treningen på det vi skal gjøre, kondisen bør trenes opp til et nivå der du kan gå i motbakke med tung sekk over flere timer, uten å miste kontroll over pusten eller å gå deg helt tom. Du bør legge inn styrketrening med hovedfokus på kjernemuskulatur i tillegg til lengre turer med tung sekk (20-25kg) så kroppen din er godt vant til den ekstra belastningen dette medfører og du ikke får unødvendige vondter eller slitasjeskader under turen.

 

 

Forberedelse til toppstøtet 

Når vi først har kommet oss helt til Camp Colera (C3) på ca 6000moh etter ca to uker på tur har vi kun en jobb; gi kroppen det den trenger for å klare den siste kraftanstrengelsen til toppen! Drikke, hvile og mat er det vi skal fokusere på. På dette punktet kan vi glede oss over at vi er ferdig med all den tunge bæringen, nå er det kun oss selv (med en liten dagstursekk) vi skal ha med videre opp på fjellet. I camp Colera blir det ikke mange timer søvn denne natten for om været er på vår side setter vi av gårde allerede et par timer etter midnatt. 

Bekledning på toppnatten vil variere fra dag til dag avhengig av temperatur, vind og personlige forhold. Ekspedisjonslederen sammen med våre lokale guider vil gi god informasjon om dette dagen før toppstøtet i forhold til værmelding, forventede forhold og deres spørmål. En ganske standard bekledning vil ta utgangpunkt i lag på lag prinsippet. Hvis du tar på deg netting innerst mot kroppen, så en tettvevd ulltrøye/bukse over denne vil du ha en kombinasjon som gir veldig god isolering og varme samtidig som den har lav vekt. Over dette anbefales et mellomlag, dette kan være en fleecejakke eller tykk ullgenser. Så er det tid for skallbekledning. Her anbefales en som puster og er vind- og vanntett. Og til slutt kronen på verket; Tykk dunjakke og Primaloft- eller dunbukse. Når du så har fått på deg sko, stegjern, lue, hjelm og votter og hodelykt er du klar!

 

 

TOPPSTØT:

Toppstøtet på Aconcagua er langt, og kan grovt deles opp i tre ca like lange deler. Vi starter i nattens mulm og mørke. Spente, godt påkledd og med hodelykter som eneste lyskilde setter kursen mot første del; fra Camp Colera til Independencia og den nedblåste hytta. Denne delen tar normalt sett mellom 2-4 timer og om alt klaffer får vi en magisk soloppgang når vi nærmer oss dette første delmålet. Her tar vi en god pause hvor vi fyller på med litt snaks og drikke før vi begir oss ut på del to; Traversen. Traversen er værutsatt og kan tidvis føles evigvarende, men her gjelder det å jobbe med hodet, for når vi etter 2-4 timer når "the cave" som markerer enden på denne delen er du ferdig med 2/3 av toppstøtet og det eneste som gjenstår er den bratte canaletan. Vi fyller på med mer snaks og drikke i hulen som gir noe beskyttelse fra vær og vind før vi legger fra oss sekkene og setter igang med den siste tunge delen, vi er nå over 6600moh og det er langt mellom oksygenet i luften. Vi beveger oss i sneglefart og din eneste jobb er å holde hodet fokusert og å sette en fot forran den andre. Etter 2-4 timer er vi der! Toppen av andesfjellene. 6962moh. Utsikten er ulik noe annet og gleden er til å ta å føle på. Etter å ha tatt litt bilder og nytt følelsen av å ha nådd målet setter vi kursen ned mot camp Colera igjen. Turen ned tar vanligvis mellom 3-4 timer, vel fremme er det tid for å stupe i posen og få noen etterlengtede timer søvn mens vi gleder oss til å komme ned til sivilisasjonen, en varm dusj og en god seng. Eller kanskje du allerede er i gang med å planlegge ditt neste eventyr?